5 april 2011

Jätten på Jämreborg


I ett gammalt hus på Whipple Road nummer 26 i London bor en samling konstiga varelser. Där lever bland annat en gammal häxa som saknar sin padda, en ganska värdelös trollkarl och ett stort troll. De har drivits iväg från sina hem av människor som byggt hus och lagt asfalt över deras skogar. Varje år får de dock ett uppdrag, och det är det roligaste de vet. Då får de nämligen en chans att komma ut ur stan och bege sig till något skönare ställe för att ställa något till rätta. I år får de uppdraget att rädda den stackars kidnappade prinsessan Mirella från den otäcka Jätten på Jämreborg. Tillsammans med den föräldralösa pojken Ivo ger de sig iväg, men prinsessan har andra planer, och uppdraget bir ett helt annat än vad de trodde. För hur räddar man en prinsessa som inte vill bli räddad?

Jag har alltid älskat Eva Ibbotsons underbara böcker där föräldralösa barn alltid blir starka och får det bra, och de otäcka varelserna är riktigt läskiga, medan de snälla är helt underbara och knasiga.
Tyvärr dog ju Eva ibbotson förra året, men förhoppningsvis finns det fler böcker som ännu inte blivit översatta till svenska.

/Maria

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar